Molenromp `Het Vertrouwen`

Molenromp `Het Vertrouwen`

In 1853 wordt door Frederik Thomas Stroinck aan de Schans begonnen met de bouw van moutmolen Het Vertrouwen aan de Schans in Delfshaven. Hij verkoopt de molen in 1877. Verschillende eigenaren volgen elkaar op. In 1899 koopt Jacobus Homburg Het Vertrouwen. Hij is dan ook al eigenaar van De Destilleerketel.

In 1921 vliegt de molen in brand en verliest kap, wieken, wiekenas, omloop en machines. Na het overlijden van de laatste eigenaar wordt de molenromp door de erfgenamen aangeboden aan de gemeente, maar deze heeft geen belangstelling. De Vrienden Van Het Vertrouwen en De Vrienden Van De Graankorrel vinden een oplossing om de molenrestanten aan te kopen. Er worden conserverende maatregelen getroffen. De gebouwen worden leeggeruimd en schoongemaakt. De molenromp wordt buiten en binnen geinspecteerd. De scheefstand is al sinds circa een eeuw of langer stabiel en wordt periodiek gecontroleerd. Openingen worden afgesloten, balklagen en vloeren worden onder handen genomen, de daken van de molenromp en drie bijgebouwen worden gerestaureerd. Vloerverwarming wordt voorbereid en een oorspronkelijk toograam op de begane grond van de molenromp, dat tientallen jaren zit dichtgetimmerd, wordt uitgepakt en geconserveerd. Vandalisme en brandstichting worden getrotseerd.

Het Vertrouwen en bijgebouwen zijn voor sloop behoed en gereed voor herontwikkeling. Diverse plannen worden gemaakt, zoals o.a. voor een koffiemolen museum, een kinderdagverblijf, een hostel in combinatie met een visrestaurant en laatstelijk op verzoek van het gemeentebestuur het Pelli plan met WereldKeukenRestaurant.

WereldKeukenRestaurant

In Het Vertrouwen is in het herontwikkelingsplan van Pelli een WereldKeukenRestaurant gepland, geinspireerd door het Rotterdams Kookboek voor alle Nederlanders.